3 Low Energy Housing

  • concept sketch
  • existing east elevation
  • location
  • concept sketch 1
  • ground floor plan
  • first floor plan
  • sections
  • south and east elevations
  • aerial looking east
  • sectional perspective looking north
  • aerial view looking north east
  • aerial looking south towards priestpopple
  • roof looking north west
  • roof terrace looking north
  • view into courtyard from roof terrace
  • living and kitchen
  • roof terrace
  • way in to courtyard
  • living window from below
  • roof terrace looking south
  • in the courtyard looking up to roof terrace
  • courtyard
  • from carpark
  • from carpark entrance steps
  • entrance lane looking east
  • The back lane looking west

 

Background

The site is a ‘backlands’ site to the rear (North) of  Priestpopple in the Hexham Conservation area. It had buildings on 3 sides and overlooked a carpark on the fourth side, so very little aspect. The site cannot be seen from Priestpopple but can be glimpsed from the Wentworth Carpark to the North. Newton Architects were approached by the client following a previous pre-application for the site for four standard town houses. The planning officer cited a number of issues with the previous design including over development of the site, and lack of amenity space. The new application adopted a radically different approach. The proposal was for 3 no. 2 storey houses designed around their own private entrance courtyards. The form of the buildings was intended to make the most of the south light coming in to the site whilst breaking down the mass of the buildings so that they sit comfortably within the roofscape of the existing town.

The concept is based around the idea of fitting a contemporary proposal into the existing grain of the town. Breaking down the mass of the building so that it might appear as if sitting on the footprint of earlier traditional buildings. The private entrance courts can be glimpsed down a new back lane. The courts only becoming apparent when explored. The broken down roofline of the buildings relates to the established architectural character of this part of the town and are more typical of a place that has developed over time rather than in one single development.

The L shaped plans of the houses create a dedicated area of private amenity space for each house. These areas face south. A further terrace area at first floor can be accessed directly from the kitchen dining area and as it is at first floor and has access to west light it will receive daylight until late in the afternoon.

Performance

 

Awards